Längtan och lycka




















Gissa aktivitet

 


Stil

Alltså jag har ju en speciell plats i mitt hjärta för allt som handlar om styling. Trender är något vem som helst kan ta till sig, medans en egen stil är något helt annat. Varje person bär på en egen historia, och att kunna sammanfatta sina egenskaper, smak, passioner, minnen, färger och uttryck på sitt eget sätt, det fascinerar mig något oerhört. Det kan handla om en kändis som är osminkad och avslappnat klädd, men vackrare än på film. Det kan vara en tonåring med svart hår och piercingar. Det kan vara en treårig tjej, som vägrar att ha kjol. Det kan vara en 80-årig dam som tar ett glas vin på NK, klädd i klänning, vintage YSL pumps, handskar och papiljottlockat hår.

Jag täntke att jag skulle försöka förklara, hur det går till när en idé föds hos mig. Oftast börjar det med en känsla, en detalj. Kan vara en färg, känslostämning eller bara något jag sett. Tex idag hade jag lite nagelvård efter all, spackling och slipning i helgen. Kände då för en höstig färg på nagellacket, valde därför brunmetallic.



Senare ringde svärmor och bjöd oss på söndagsmiddag. Kände att jag ville ha kjol, och barbent är lite kallt, så det fick bli bruna strumpbyxor till. 



Sedan kändes det väldigt svart alltihopa så då fick jag toppa med lite bruna armband.



Klart! Valde en väldigt naturlig sminkning i beiga och bruna toner. Observera hur bra kaveln jag fick av svärmor passade in som en detalj i min outfit haha.




Ledsen för de kassa bilderna, budskapet blir inte fullt lika bra. Men ni fattar iaf ungefär hur det går till, även när jag får en stylingidé hemma. Hela processen är väldigt rolig, att känna när en viss stil eller känsla växer fram. Testa vetja! Börja med en detalj, tex ett smycke du känner för och bära.




Sweet sunday!

Inget nytt, fortsättning på badrummen idag. KP är nu en fjärde vända på K-rauta denna helgen, han kommer nog kunna kalla sig rörmokare efter detta. Jag har fortsatt med spacklandet, nu är det inte mycket kvar. Heja heja!

Söndag är lite av matlådefixdag, så idag kirra puttrar en het kycklinggryta på spisen. Tog lite av det jag hade hemma, dvs kyckling, korv, morötter, paprika, creme fraiche och taco-sås. Kryddad med ett måste i mitt kök, Hot Cajun. En helt fantastisk kryddat, som är het och lite rökig. Tror dock att den kan vara lite knepig att få tag på, men det finns säkert bra motsvarigheter i affärerna.






Idag ska jag spackla

Den har ni aldrig hört förr va...? Lilltoan tar sin lilla tid, jag spacklar kanske en halvtimme per dag, för annars ryker tålamodet. Men nu har vi iallafall fått hem all inredning, så jag fortsätter med lilltoan och KP tar hand om badrummet i helgen.


Bullbak och boktips

Imorse var jag klarvaken kl sju men tvingande mig själv att sova en stund till. Masade mig upp efter nån timme för o baka lite bullar. Men hur skönt är det inte, när degen jäser, krypa ner i sängen och läsa en stund. Just nu är det sista sidorna av Keplers bok Hypnotisören som avverkas, så himla bra. Läs!!!!




Dags för fredagsmys!

Igår blev det en riktig svennebananfredag: tacos, Idol, film och två utslagna själar i soffan. Jag körde min tradition och somnade under filmen, Shutter Island. Men var dock vaken slutet, som var den bästa delen. Helt ok film, lite seg dock.

 


Helgens festligheter

Ja det är ju redan onsdag och helgen känns förbi för länge sen. Men det har tagit några dagar att återhämta sig. Kära Ankan hade födelsedagsfest i sin och Kroilans nya lägenhet. Så fin! Så lördagkvällen bjöd på härligt sällskap, mat, dryck och partaj fram till morgonen. Maten stod Kroilan för, och jag kan med säkerhet säga att jag har få gånger i livet smakat på godare mat än just Kroilans. Den där tonfisken måste jag ta recept på! För en massa år sedan hade Kroilans familj en härlig fransk restaurang i sthlm, där lärde jag mig uppskatt entrecote på ett helt nytt sätt. Och smaken av deras chokladtårta kan jag fortfarande känna i munnen, som tur var fick jag smaka på denna i lördags, vilket kärt återseende! Tack Ankan o Kroilan för att ni förgyller mitt liv med er vänskap!














Söndagsgryta

Helgen gick snabbt som vanligt. Idag har vi jobbat på lilltoan, sakta men säkert går det framåt i vår renovering. Tog även en snabbis på stan, ännu en gång sneglade jag på den fina grytan som jag suktat på ett bra tag. KP hade ett presentkort på Cervera, så det blev ett köp. Äntligen har jag en egen fin Le Creuset att laga söndagsmiddagar med. Bjöd in svärföräldrarna på middag, och jag tror att grytan och kocken fick full pott. Nu blir det en massa grytor och stek på söndagar, tack vare all fin kött vi fått från mamma och Ari.










Va blire fö mat?

Min matlagningsvecka börja lida mot sitt slut, dags för KP att ta över snart. Igår blev det kyckling, tänkte att ni skulle få ta del av en god rätt som faktiskt KP bjöd mig på någon av våra första dater. Ni behöver: kyckling, grönsaker av valfri sort, lök, vitlök, basilika, pasta, grädde eller creme fraiche, balsamico och fetaost. Kom ihåg att allt är ju valfritt, man tar det man har hemma.

Börja med att steka kycklingen i vitlök, när den fått fin färg, häll över en skvätt med balsamico (cremevarianten).



Nu är det dags för grönsakerna, jag tog paprika, purjo, rödlök, soltorkade tomater. Samt fetaosten. Och glöm för guds skull inte att hälla upp ett glas vin, som du dricker medan du lagar maten.



Nu kan du sänka värmen. Ungefär här ropar KP att jag ska komma kolla på badrummet, jaaa duschväggarna är uppe lagom till middagen är klar. Och självklart hör det till med lite fredagsfånerier.



Sätt pastan på kokning. Häll över grädde eller creme fraiche, samt strö över färsk basilika.



Maten är klar! KP var lite mer nöjd än vad det ser ut på bilden. Trevlig helg!

 


Lingonsylt

KP har en väldigt snäll moster som gav oss en jäkla massa lingon, så ikväll är det lingonsyltskok här hemma. Första gången jag gör sylt så vi får väl se hur detta slutar. Märker redan nu att jag tagit för mycket vatten, så mycket som det skulle vara enligt receptet. Då vet jag det till nästa gång. Så är det ofta när jag lagar något enligt recept, måste liksom ändra lite så blir det oftast lite bättre. Medans KP är en sann receptslav, haha alla är vi olika.



 


Badrum och pizza

Medans KP stökar i badrummet kirrar jag middag, det är nämligen min matvecka. Vi har delat upp ansvaret för middagen varannan vecka, väldigt skönt. Dels blir det lite roligare att laga mat då, och dels är det kul med lite andra smaker. Idag var jag dock lat, körde nåt väldigt enkelt nämligen hemlagad pizza. Och pizza behöver faktiskt inte vara så himla onyttigt. Jag bytte ut till lite nyttigare mjölsorter, bla havrekli som innehåller hela 19 procent protein! Sedan blir det alltid mycket "på pizzan" för att få upp proteinhalten ännu lite till.

Vad gäller badrummet så köpte vi nya duschväggar i helgen och handfat till lilltoan, så nu kör vi slutspurten på renoveringen. Kanske är vi helt klara lagom tills vi bott här i ett år.




En konstnärs skapandeprocess

Nu ska jag inte jämföra mig själv med de stora namnen, men jag kan faktiskt efter detta renoveringsprojekt känna igen mig i vad tex Picasso gick igenom i sitt skapande. Innan ett genombrott finns det alltid stunder av tvivel och tvekan. Men visst går det att skapa och renovera utan detta, genom att köpa färdiga koncept tex ett kök man gillar. Men för mig är det framtagandet av något eget som faktiskt är halva nöjet med att renovera.

När vi var i sthlm och kollade på midnattsloppet kläckte jag denna kakelidé (efter några glas vin) för Kroilan. Han var väldigt bestämd med att det är kommer aldrig bli bra. Dels för att det skulle bli en nyansskillnad på de olika vita plattorna, dels för att det skulle bli ojämnt pga plattornas olika tjocklek. Som ni kanske förstått gav jag mig inte, utan var beredd på att chansa. Men jag tvekade in i det sista, tills de första plattorna satt fast på väggen. Redan då hade jag den där lyckoruskänslan av att det kommer bli SÅ grymt. Men jag kan ju tillägga att det inte var något enkelt projekt. Platta för platta var ju tvungen att passas ihop bit för bit, och fogningen blev krångligare eftersom det är djupskillnader. Ett jobb som vanligtvis tar nån timme, tog för Kroilan ca 12 timmar. Här följer några bilder på mastodontjobbet. Men jag kan garantera att väggen måste upplevas på plats för att kunna få den känslan jag har varje gång jag tittar på det riktiga hantverk som ligger bakom.

PS Om ni behöver ha tag på en bra plattsättare har jag ett supertips, men jag kan lova att om han ska göra detta jobb igen, krävs det mutor.

Tack Kroilan, du är bäst! Även om jag inte tvekat innan vet jag nu att Skruttis har hittat sin prins i dig! Jeeeez vilket tålamod karl har :)













 


RSS 2.0