lilla sovrummet

Medans KP målar taket i sovrummet passar jag på att plugga lite. Har tagit bort några stygn på ryggen precis, och jag känner av det lite, därav vila för min del. Ska ändå betsa bänskivan och pallen omgång två senare ikväll, så att vi kan olja och lacka dem imorgon.




status söndag

Vi har hunnit med mycket av det vi hade planerat i helgen, dvs betsat bänkskiva, satt dit handtag, tapetserat köksö, tapetserat lilla sovrummet. Då är det bara målning sovrum kvar att göra.


tapetseringsnoja

Tyckte det vart så lyckat med de tapetserade garderobsdörrarna, så jag var tvungen att fortsätta med denna idé på köksön. Denna gång valde jag ut de vita, av tapeterna som vi hade kvar. Resultatet ser ni nedan. Ska försöka hinna betsa bänkskivan idag, så att även den kommer på plats inom kort. Nu fortsätter vi i lilla sovrummet, tapetsering och målning av tak.


helgen börjar som vanligt med lite shopping

Ja, vanligtvis hade jag tyckt att detta är skoj. Men oftast börjar helgerna med att vi måste åka och handla ditten och datten, som vi glömt tidigare eller andra orsaker inte har hemma. Så även idag. Något man kanske inte räknar med vid renovering är hur lång tid allt handlande av diverse saker tar. Nej, nu är det dags att arbeta lite. På dagens schema finns: tapetsera köksön, betsa köksön, sätta fast handtag och måla tak och väggar i lilla sovrummet. Trevlig helg!

Sprickorna är kirrade

De sprickor vi hade i lilla sovrummet och i vardagsrummet är nu fixade, föreningen bekostade detta eftersom det berodde på sprickor i fasaden. Fick samtidigt en ny idé hur väggarna ska se ut i dessa rum, detta får ni se lite senare, om det går att genomföra...


Mycket svenskt måste vägas upp av lika mycket finskt

Kände väl att köket fått lite väl stor svensk majoritet vad gäller inredning. Vilken tur att vi hittade en så snygg diskho på k-rauta, som senare visade sig vara av det finska märket Stala. Eftersom det var halva priset blev priset överkomligt. Föredrar de kantiga formerna i en ho framför runda former. Sneglade även på en massa roliga tillbehör som skärbräda och kastrullunderlägg. Köpte avloppsrör då säljaren informerade om att de inte ingick. Förvånad jag blev när jag öppnade paketet, skärbrädor och hela faderullan ingick! Som tur var kunde lämna tillbaka rören. Nu gäller det bara att fylla skåpen med lite fin(sk)a köksredskap och skålar!






-det blir perfekt!

är ett uttryck som inte blivit överdrivet använt vid vår renovering, men det kanske beror mer på att en av oss är en (obotlig) perfektionist. Men ack ljuvligt att höra dessa ord från köket, köksön är under sista bearbetning. I helgen ska vi köpa bänkskiva, samt betsa och vaxa den. Eftersom köket i övrigt är väldigt vitt tänkte vi bryta av med en mörkare bänskiva på ön.


Från pysselfabriken...till modefabriken..och tillbaka

Idag har jag tagit ledig för att sitta och skriva på min uppsats som ska vara klar på måndag. Mitt uppe i modets historia på 1800-talet ringer KP och förvarnar om att snickaren Olle och KP´s pappa är på väg. Därför blev det en liten paus i uppsatsskrivandet för att övervaka hur det går med att sätta dit bänkskivan.

I helgen satte vi bland annat upp fläkten och handtagen till köksluckorna. Först hade vi valt en snygg fläkt som sitter lutad från väggen, men den byttes senare ut till en mycket billigare, och kanske inte fullt lika snygg variant. Handtagen har vi klurat länge på. Jag ville inte ha något från Ikea i första hand, för att ha ett lite annorlunda utseende i köket. Men när vi hittade dessa vita, så insåg vi att de skulle funka ganska bra i vårt kök. Jag är än sålänge väldigt nöjd med utformning och utseende på köket. Skulle man ha obegränsat med pengar och vetskap om att man kommer bo kvar väldigt länge, hade vi garanterat valt vissa andra lösningar. Men detta kommer bli rätt snyggt ändå, framför allt när man kommit till piffstadiet i renoveringen.

Nu åter till modefabriken!


Status kök 14 februari

Så här ser det ut i köket för tillfället. Nu är delar av vitvarorna på plats. Vi var iväg till Ikea igår för att köpa köksön, så idag har KP varit upptagen med att bygga en ram att ställa köksön på, så att den blir någorlunda stabil. Gjorde en upptäckt att idag kan man få välja på två olika höjder på ben till skåpstomme, självklart har vi redan köpt de lägre. Hade varit toppen med högre arbetsyta då vi båda är hyffsat långa. Man tycker ju att personalen på Det stora varuhuset kunde ha informerat om detta, när vi köpte köket. Men men, vi får nöja oss med att köksön blir något högre.



Idag var snickaren här och hjälpte till med ljusrampen som vi ska ha i taket. Där återstår det nu att spackla och måla samt koppla in spotarna. Vi köpte vanliga spotar men har bytt ut lamporna till led istället.


sprickor i väggen...

...men inte i kärleken. I helgen skulle vi påbörja tapetseringen av andra sovrummet. Vi tänkte köra med easycover, eftersom vi har så dåligt underlag på väggarna, med många sprickor i det sovrummet. Sprickorna skulle vi först fylla med latexfog. När vi började riva lite i tapeten längs sprickan, upptäckte vi att det drar just vid dom ställena. Tog upp detta med ordförande i styrelsen, och tydligen ska föreningen bekosta åtgärdandet av dessa, eftersom de finns i fasaden. Därför blev det ingen tapetsering utan vi får vänta tills de är fixade.

Fick även en fin kärleksförklaring när KP märkte ut sprickorna på väggen. Mycket viktigare och roligare att visa kärlek andra dagar på året, än just på kärleksdagen, som det är idag.




Lägesrapport torsdag 11 februari

jahapp, vart tog (även denna) vecka vägen? Just nu har vi elektrikern hemma, han fixar och donar i köket. KP och hans pappa är på Ikea och lämnar tillbaka bänkskivan vi köpte. Hittade nämligen en bättre variant på beijer idag. Och jag...ehm, surfar lite och borde kanske laga lite mat istället. Idag blir det nog pasta igen, och nån god (?!) sås till. Jag som har ett sånt matintresse, både laga och äta, lider verkligen av att inte kunna laga riktig mat. Drömmer dagligen om att kunna laga grytor, baka bröd, bjuda hem folk på middag eller bara äta en lång, hemlagad frukost på helgerna. Men förhoppningsvis ligger inte dessa drömmar alltför många dagar bort. Tills des får jag nöja mig med halvfabrikat...bläh!

PS: Ni som känner mig vet ju att jag föredrar äta mat som jag vet vad den innehåller. Man kan säga att det här med att inte ha ett kök, har varit som ett litet forskningsprojekt för mig. Är det verkligen stor skillnad på mat och mat?! Mycket riktigt, fick bokstavligen ett brev på posten, jag är inte längre välkommen som blodgivare på minst fyra månader. Mitt blodvärde ligger på runt 112, brukar vara runt 140. Inte konstigt att man kännt sig lite trött på sistone. Nej nu ska jag sluta tråka ut med tråkigt blajblaj och göra nå nytta. Lovar att återkomma med något intressantare inlägg. Adjö för denna gången.


Uppdate: ungefär samtidigt som jag skrev detta inlägg, trampade elektrikern sönder skåpsstommet. Och sedan upptäckte jag att det blivit en hel del feldragningar. Så det där med att kunna laga mat om några dagar känns väldigt långt borta. Kommer nog ha dött av näringsbrist innan ugnen är inkopplad. Ett tips: ni som vill gå en kurs i tålamodsprövning, kan anmäla i kommmentarsfältet nedan. Nu ska jag hämta lite glädje och energi genom att stirra på mina tapetserade garderobsdörrar, det enda lyckade och felfria projektet hittills. God natt!

Köket nu och då

Köksrenoveringen är det största delprojektet vi har. I köket har vi rivit en vägg, lagt nytt golv, bredspacklat väggarna, målat väggarna, målat taket, bilat för ett nytt avloppsrör.

För tillfället ser vårat kök ut som något som kan liknas med ett husvagnskök.

kokplatta, skafferi, kylskåp, vardagsrum med soffa & TV, matplats och barskåp allt på 5 kvm, compact living is the shits!

Allt detta är placerat i ett hörn av vardagrummet...



I köket saknas det nu "bara" en köksö, en bänkskiva och en blandare.


 

 


Persienner på plats

 

När vi flyttade in i lägenheten så märkte vi att säljaren tagit med alla persienner. Vi var tvugna att tejpa ett lakan över sovrumsfönstret för att få någorlunda mörkt. Vi beställde våra persienner från ett gammalt familjeföretag, Fönstertjänst i Gävle (snabb service och bra priser, rekommenderas varmt!). I måndags fick vi våra persinner installerade och lika självklart som att SJs tåg är försenade så försov vi oss en timma på tisdagen. Ett bra betyg för persiennerna...


Avloppsproblem

Egentligen hade vi inget avloppsproblem, snarare en avloppsmöjlighet. Det visade sig att avloppet var placerat för högt upp för att få in diskmaskinen ordentligt. Av någon anleding så satt avloppet 33 cm upp på väggen vilket skulle göra att vår diskmaskin skulle titta ut 4-5 cm längre än bänkskivan. Så en söndagmorgon så började jag köra med en bilmaskin. Sedan dess har inte grannarna morsat i trapphuset. Konstigt. Bifogar en bild på vad man kan åstadkomma med en bilmaskin i 50 år gammal betong.



Diskmaskinen sätts på plats:


Vem har sagt att för många kockar är något negativt?


RSS 2.0